Ziua IX – Luni, 10 Septembrie: Septèmes-les-Vallons – Marseille – Cassis, 43km cu 430m dif. de nivel

Agitație mare pe Facebook, începe școala. La mine începe o nouă zi de ”strânge cortul – pedalează – instalează cortul”. Pornesc la 9:30 și până în Marseille fac 40 minute, fiind numai coborâre cu câteva urcări foarte scurte. La intrare în oraș văd un bloc nou a cărui fațadă e îmbrăcată astfel încât să se potrivească perfect cu clădirile din jur. Mi se pare o lipsă totală de inspirație. Puteau să-l anvelopeze cu polistiren și să-l vopsească în mai multe culori. De exemplu fațada blocului meu are vreo 4 culori, în funcție de cine și când și-a izolat, iar asta e doar pe scara mea. Altă scară, alte idei cromatice.

Să lăsăm Baia Mare în bezna colorată în care se cufundă și să revenim în Marseille. Mă cocoțez pe un parapet de pe trotuar să pozez Cathédrale La Major. La coborâre cred că bușesc genunchiul cel bun, căci la scurt timp mă fulgeră prin el când pedalez deși nu am început încă urcarea, așa că mă gândesc că asta o fi cauza.

Înainte de a înconjura portul trec pe lângă Musée Regards de Provence și Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée pe lângă care se plimbă ambarcațiunile cu turiști.

Părăsesc pentru câteva zeci de metri strada principală, apoi revin și înconjor portul.

Las în urmă Port-Vieux și merg pe Corniche Président John Fitzgerald Kennedy spre D559 care o să mă scoată din oraș. Văd pe Google Maps că este un McDonald’s în apropiere de traseul meu așa că rog pe Gogu să mă ghideze într-acolo. Când ajung la fața locului constat că e un centru comercial și McDonald’s e undeva la etaj, dar măcar este la parter un Subway cu ieșire în stradă, astfel că pot lăsa bicicleta liniștit lângă masă.

Sătul și cu puterile reîncărcate pornesc mai departe pe pista de biciclete ce se termină înainte de ieșirea din Marseille. Mă uit în dreapta și vă drumul urcând sus pe deal. Col de la Gineste (326m) are 4.8km cu pantă medie 5%, dar și până aici a fost o urcare ușoară. Însă problema cea mai mare e căldura, toată cățărarea fiind sub soare. La un momentdat GPS-ul arată 38 grade Celsius. Pe căldura asta m-a depășit un ciclist îmbrăcat în pantaloni și mânecă lungă, tot negru.

La ultima oprire am umplut bidoanele cu apa din sticla ce o căram pe portbagaj. Nu mă răcorește deloc, fiind foarte caldă, dar măcar nu mă usuc ca o plantă. Toropit de căldură și cu genunchiul cel bun scârțâind după săritura de pe parapet mă gândesc să închei ziua în Cassis. Ajuns în vârful cățărării studiez ideea pe Google Maps și văd că până în Cassis am doar de coborât. Deși se adună cam puțini km pentru ziua de azi mă hotărăsc totuși să mă opresc mai repede decât era planificat ca să am mai mult timp de odihnă. În plus pe căldura asta nici nu tare mai am chef de pedalat.

În Cassis poposesc la camping Les Cigales unde plătesc 15 euro + 5 euro pentru mașina de spălat, detergent inclus.

După ce mă instalez și fac un duș pun rufele la spălat în mașină pentru că am murdărit pantalonii cu rășină când m-am pus la umbră pe o bordură în ziua anterioară. Surpriza neplăcută a fost că i-am scos din mașina de spălat tot cum i-am băgat. Am întins rufele și apoi m-am dus la un supermarket din apropiere să fac cumpărăturile.

cassis cliff

Revin în camping, iau pantalonii murdari cu rășină și pun în aplicare o idee ingenioasă: spray-ul de curățat frâne, folosit pe post de degresant pentru transmisie. Dau pe câteva pete, frec bine și pare că funcționează. După ce am curățat astfel fiecare pată în parte i-am făcut ca noi.

Nu mai dau banii pe curent și duc powerbank-ul la recepție să mi-l pună la încărcat, ceea ce am făcut pentru tot restul turei o dată cam la 2-3 zile. Mă duc și pe la magazinul campingului care s-a deschis între timp, iar când mă întorc la cort găsesc un câine ce-mi cotrobăie prin lucruri. Îmi așez bagajele în cort și cu tensiunea 200 dau o tură prin camping să văd ce deștept își lasă câinele liber, dar n-am mai văzut patrupedul.

Va urma.


Leave a Reply